Aarhus Sommeropera

INFORMATION

Aarhus Sommeropera har udviklet sig fra græsrodsopera, opstået ud fra et ønske blandt sangere i Århus om at spille opera i Helsingør Theater i Den Gamle By, til en af Danmarks førende kammeroperaer. I de seneste sæsoner har Sommeroperaen markeret sig stærkt i Danmark og endog vakt international opsigt med sine produktioner. I Sommeroperaens første 5 sæsoner blev der kun opført kendte, klassiske operaer, men siden 1993 er repertoiret blevet udvidet til også at omfatte moderne kammeroperaer – både moderne klassikere og nye operaer bestilt af og til kompagniet - og siden har vores repertoire bestået af en blanding af gammelt og nyt, kendt og ukendt musikdramatik. Hvert andet år uropfører Sommeroperaen mindst en ny dansk opera, og siden år 2000 har 60% af vores repertoire været nykomponeret dansk musikdramatik komponeret specielt til Aarhus Sommeropera. Vores resultater specielt indenfor dansk musikdramatik har fået meget anerkendelse og ros fra anmelderne, og vi er et af de få steder i Danmark, som virkelig investerer ressourcer i denne genre.

Aarhus Sommeropera blev grundlagt i 1988 af Preben Bjerkø og Erik Kaltoft. Det var operaens mål at genoplive en tradition fra 1960erne med at opføre forskellige populære operaer i sommermånederne i Helsingør Theater i Den Gamle By, Århus. Kompagniets første produktion var Cosi fan tutte instrueret af Casper Koch, med musikalsk ledelse af Erik Kaltoft samt med kostumer af Annette Birch.

De principper, Bjerkø og Kaltoft etablerede fra starten, er stadig Sommeroperaens hjørnestene: førsteklasses opera i Helsingør Theaters intime atmosfære og et sted for unge talentfulde sangere, der tager det første trin ad vejen mod stjernestatus. Mange af Danmarks førende operasangere er gået gennem Helsingør Teaters scenedør på deres vej til international anerkendelse. En af de første, der gjorde det, var selveste Bo Boje Skovhus, som sang Don Juan i 1989.

Derefter overtog Troels Kold og Lars Ole Bonde den kunstneriske ledelse fra 1994-95. De ændrede profilen ved at indføre et mere samtidigt repertoire. Preben Bjerkø vendte tilbage til roret i en enkelt sæson 1996, før Kasper Holten blev kunstnerisk leder 1997-99. I 1997 fik Sommeroperaen sikret sit økonomiske grundlag ved et statstilskud ikke mindst takket være Lars Ole Bondes indsats. En af de større præstationer i perioden 1994-98 var opførelsen af alle Brittens kammeroperaer; en begivenhed, der lagde grunden til Aarhus Sommeroperas internationale ry.

Preben Bjerkø blev i sin korte periode i 1996 ansvarlig for den næste større ændring i Sommeroperaens profil. Han bestilte en operatrilogi fra den danske komponist John Frandsen baseret på Svend Åge Madsens fantastiske roman "Tugt og utugt i mellemtiden" og dermed blev Aarhus Sommeropera et af landets førende centre for moderne opera. "Tugt og utugt" fik premiere i sin helhed i 2004 til stor anmelderbegejstring. I 2001 modtog Aarhus Sommeropera den ultimative danske anerkendelse, da kompagniet vandt Reumertprisen for årets bedste opera for dens produktion af Cosi fan Tutte. Sommeroperaen blev også nomineret for Bortførelsen fra Seraillet i 2004, Tugt og Utugt I Mellemtiden i 2005, og igen for Edens Gave i 2006.

Bestyrelsen:
Leif Balthzersen (formand); Martin Brandt Djupdræt (Den Gamle By); Lars Thodberg Bertelsen; Bue Skov Thomassen (Randers Kammerorkester); Johannes Flensted-Jensen; Ole Hafström

Kunstnerisk leder: David Riddell
Administrator: Lisbet Kristensen
PR koordinator: Christina Dahl
Belysningsmester: Rune Tønnes
Produktionsleder: Ise Klysner
Husorkester: Randers Kammerorkester

Aarhus Sommeropera,
ved David Riddell,
Værket,
Sven Dalsgaards Plads 1,
8900 Randers C, Danmark
Telefon 40537735
e-mail: somop(at)aarhus-sommeropera.dk