Aarhus Sommeropera

TIDLIGERE PRODUKTIONER - KÆRLIGHEDENS DAMPE

En spøgelsesopera af Andy Pape og Bent Nørgaard baseret på Iselin Hermanns roman Dampe

Sangere: Kristine Becker Lund; Helene Gjerris; Magnus Vigilius; Jens Bruno Hansen; Astrid Kjeldgaard; Louis Mark Pedersen
Instruktør: Bent Nørgaard
Scenograf: Camilla Bjørnvad
Musikalsk ledelse: David Riddell
Randers Kammerorkester

Det er store følelser, der er på spil i Kærlighedens Dampe. Følelser der knytter sig til at begære, at elske og at ofre sig for et andet menneske. Følelser, der knytter sig til det levede liv og evnen til at forvalte et liv fyldt med smerte over at blive skilt fra den man elsker. En skolelærer på flugt fra et forlist forhold til en gift kvinde i København søger tilflugt på Christiansø, bliver forelsket i en ny gift kvinde, som han får et forhold til, samtidig med, at han hjemsøges af øens spøgelse, doktor J. J. Dampe, en slags alter ego, som peger på parallellerne mellem sin egen kærlighedshistorie og skolelærerens. Operaen, som er en kærlighedskvartet, bygger på to parallelhistorier, der væver sig ind og ud af hinanden på tværs af tid og sted. Det skaber en særlig "lag på lag" struktur, som giver den bærende kærlighedshistorie mellem fiskerkonen Berthe og skolelæreren Jacob dybde.

"Musikken skal have et ekstra plus, fordi den kan synges, så man kan høre og forstå ordene, og det er netop, hvad der sker. Her er det en selvfølgelig ting at komplimentere sangerne, som uden undtagelse er et godt syngende hold på fire voksne og to børn. De fire voksne sangere klinger virkelig godt sammen, og hver for sig får de en musikalsk karakter frem. To børn har ret store roller, da de opdager Jacobs og Berthes forhold. Astrid Friborg Kjeldgaard og Louis Mark Pedersen synger dem godt og sikkert. Hermed er Aarhus Sommeropera nået ind i sin 22. sæson. Det er ret imponerende, hvad der er foregået i en fin blanding af ældre opera og nyere værker. Den nuværende chef David Riddell dirigerede med et sikkert overblik, mens hans velspillende Randers Kammerorkester fulgte ham." (Jyllandsposten)

"De fire sangere har fine melodiske linier at arbejde med og gør det sangligt overbevisende. Jens Bruno Hansen er markant, mørk og dramatisk sikker som Dr. Dampe, mens Helene Gjerris’ portræt af Adolphines sværmeri for den fængslede mand gives med fuld udnyttelse stemmens imponerende ambitus og udtrykskraft. Tenoren Magnus Vigilius er velsyngende som Jacob, skolelæreren med en forlist affære i bagagen, og Kristine Becker Lunds fine stemme folder sig smukt ud, når hun tegner billedet af Berthe, der både vil en affære og alligevel ikke tage konsekvensen, da det kommer til stykket. David Riddell og Randers Kammerorkester spiller på Andy Papes musik meget overbevisende og med stor variation i udtrykket. Der er fin kontakt mellem orkestergrav og scene." (Aarhus Stiftstidende)

Forestillingen var støttet af: Danmarks Nationalbanks Fond, KODA-DRAMTIKs dispositionsfond, Wilhem Hansen Fonden, Knud Højgaards Fond, Tuborgfondet, Aarhus Stiftstidendes Fond, Aage og Ulla Filtenborgs Fond af 8. november og BG Fonden.