Aarhus Sommeropera

TIDLIGERE PRODUKTIONER - EDENS GAVE

Et nyt musikdramatisk værk af Svend Hvidtfelt Nielsen skabt frit efter romanen Edens Gave af Svend Åge Madsen.

Sangere: Helene Gjerris; Mathias Hedegaard; Jesper Mikkelsen
Instruktør: Niels Pihl
Scenograf: Camilla Bjørnvad
Musikalsk ledelse: David Riddell
Randers Kammerorkester

Operaens tekst, skrevet af komponisten Svend Hvidfeldt Nielsen, bygger på Svend Åge Madsens skuespil Svar udbedes - senere omarbejdet til romanen Edens Gave, en drillende roman om det 20. århundredes farlige leg med teknik og videnskab. I modsætning til den stort anlagte Tugt var Edens Gave et kammerspil med kun 3 medvirkende (som til gengæld hver spillede to diametralt modsatte roller). Tugts vidtforgrenede net af handlinger og intriger var afløst af intense to- og trepersoners scener, i en stil der brugte såvel svingdørs-farcen som Shakespeares Kong Lear som inspiration. Og hvor Tugt bevidst sprængte Helsingør Teaters rammer, var Edens Gave som skrevet til den lille scenes intime dimensione. Fortællingen om de sidste menneskers dødskamp i et samfund der bukker under for sit eget overforbrug, er til gengæld lige så typisk Svend Åge Madsen: på én gang absurd og præcis i sin konsekvens. Edens Gave var en stor succes hos både puplikum og anmelderne, og spillede for fulde huse hver aften.

"Aarhus Sommeropera har gjort et kup med denne forestilling, der får liv af slebet orkesterspil og en skarp og vital personinstruktion. Tre glimerende sangere i mere eller mindre konstant aktivitet aftenen igennem gør en imponerende indsats med deres bratte personlighedsskift og lejlighedsvise krakeleringer. Man ler meget, gyser end del, under sig såre, fryder sig næsten uafbrudt og får noget at tænke over." (Jan Jacoby - Politiken)

"Edens Gave er dermad blevet noget så sjældent som en ny dansk opera med mod til - og success med - at sætte store aktuelle emner som videnskab, etik, menneskelig forfængelighed og amokløb i teknologi på scenen. Den er også noget så endnu mere sjældent som en ny dansk komisk opera. Blandt sangerne giver såvel dansk musiks absolutte ny musik-diva, Helene Gjerris, som de yngre herrer Matthias Hedegaard og Jesper Mikkelsen med stor træfsikkerhed liv og lyd til deres respektive dobbeltroller, så man tror på og føler med alle personer. Svend Hvidtfelt Nielsen skriver musik, der på samme tid er kompakt, raffineret og udtryksfuld. Den bliver gennemgående gedigent spillet af Randers Kammerorkester og David Riddell." (Jakob Levinsen - Jyllandsposten)

"Hvidtfelt Nielsen and Svend Åge Madsen's opera er et stærkt og vedkommende stykke musikdramatik, der giver meget at tænke over i vores aktuelle situation. Og Aarhus Sommeropera fortæller historien overbevisende" (Steen Søgaard - JP Århus)

"De medvirkende sangere gør det flot. Operaen en stemmemæssigt krævende med sine udtryksskift, men også dramatisk udfordrende på grund af personlighedssplitningerne. Helene Gjerris skifter overbevisende mellem den stramme Barbara og den direkte udfordrende Lilaja og synger begge partier med stort overskud - Jesper Mikkelsen er god i skiftet mellem Geo, opfinderen der ikke selv ser ud til at spise sin egen vidunderpille, og hans betroede medarbejder Henrik, og endelig er Mathias Hedegaard utrolig sikker i sine skift mellem den forlegne Daniel med lyve-blokering og den smarte og sex-selvbevidste Verner, advokat. Miljøet tegnes på fortrinlig vis af en veloplagt instruktion i samspil med kostumer og scenografi." (Ole Srtraarup - Aarhus Stiftstidende)